zondag 20 april 2008

Geluk.

--------------------Acryl op papier,Mieke Westenburg.

Het geluk bestuderen brengt het belangrijkste aspect van de mens naar boven.De relatie met zichzelf.Gelukkig voelen, een moment van gelukzaligheid, geluk hebben of echt gelukkig zijn. Mijn denkbeelden omtrent geluk zijn ontleend aan de Boeddhistische filosofie,die naast liefde en mededogen het loslaten als belangrijkste stap ziet naar de volmaakte mens,de Boeddha.Het menselijk geluk analyseren is niet moeilijk.Maar het afleren van oneigenlijke denkbeelden wel.Het elementaire van gelukkig zijn is het afleren van het denkbeeld dat alle dingen die van buiten komen je gelukkiger zouden kunnen maken.En tegelijkertijd afstand doen van alle verbintenissen met zowel de materiële als de immateriële zaken.Geluk is het grote loslaten van alles waarvan je denkt dat het je gelukkig maakt.Hoe moet je nu zo’n abstracte zin in het dagelijkse leven implementeren? Kan en wil een mens wel de vertrouwde zaken loslaten? Hoever moet je met dat loslaten gaan? Het hangt van iemands eigen levensfilosofie af wat hij of zij verwacht van het leven en wat er wordt gedacht over de dood en een persisterend bewustzijn na de dood. We spreken over moeilijk te definiëren begrippen zoals leven,dood en bewustzijn. Op het moment dat we deze begrippen definiëren hebben we al een keuze gemaakt tussen de eigenschappen van wat we van deze grootheden verwachten. Dat zelfde geld voor het loslaten in het leven. Als we ons verbonden voelen met de boeddhistische filosofie,dan zal een hiermee parallel lopende gedachte eerder een keuze richting gaan sturen dan als we anders denken omtrent het leven en dood.

De psychologe Sonja Lyubomirsky schrijft in haar boek:"De maakbaarheid van geluk",gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, het volgende: 50 procent van de geluksfactor ligt bij de geboorte als aanleg vast, 40 procent heeft te maken met bewust gedrag en dat 10 procent afhankelijk is van uitwendige factoren. De maakbaarheid van het geluk komt overeen met die 40 procent, welke wij doelbewust kunnen beïnvloeden door onze gedachten en gedragingen te transformeren. Terwijl wij ons meestal richten op die 10 procent en daar ons hele leven mee bezig zijn, vaak zonder het beoogde succes.

Ook bij de begrippen ziekte en gezondheid speelt eenzelfde denkwijze een cruciale rol.Deze veel gebruikte termen zijn sterk afhankelijk van iemands levensfilosofie.Ben ik als eerste verantwoordelijk voor mijn eigen gezondheid of is mijn gezondheid afhankelijk van predisponerende factoren,zoals milieu,genetische codering of bewustzijn beïnvloeding via het omringende veld van energie.
Het bewustzijn kan de gezondheid versterken en de ziekte desintegreren. Een mens is een wezen waarbij de energie is gematerialiseerd,die alleen is in de drie dimensionale wereld,maar met alles en iedereen is verbonden in de non locale, multidimensionale ruimte.

Als we ons bezinnen op het aardse bestaan,dan is dit een tijdelijke scheiding waarbij we onszelf niet meer in de ander herkennen.Als we ons willen verbinden met onze medemensen,zullen we afstand moeten doen van de illusie van gescheiden zijn. We zullen het samen delen als iets vanzelfsprekends moeten zien.De ander beschouwen als een variabele versie van onszelf.Als we deze stap hebben gezet en de wereld kunnen aanschouwen in verbondenheid,dan kunnen we de stap van loslaten maken. Het loslaten van alles wat ons dierbaar en waardevol lijkt, maar uiteindelijk een energetische band met ons heeft die er altijd is geweest en altijd zal blijven.We laten iets los wat we niet vast hoeven te houden, omdat het niet scheidbaar is.
Gelukkig zijn is een filosofie, is een zelfhypnose, is een kunst, is het ontdekken van iets dat er altijd was, altijd is en ons nooit kan loslaten.

J.J.v.Verre.

Literatuur:

-De maakbaarheid van geluk;een wetenschappelijke benadering voor een gelukkig leven.Lyubomirsky, Sonja. Uitgeverij: Archipel, nov. 2007.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind dat uw verhaal niet klopt. Zo eenvoudig is dit niet.Geluk moet je hebben om gelukkig te zijn.Als je altijd ziek bent of niet kan leven zoals je wilt is geluk heel ver weg.

H.Dijksma,Soest.