vrijdag 7 juni 2024

Zingeving

 

                                         -Zingeving gezocht


Zingeving is een belangrijk concept dat gaat over het vinden van betekenis en doel in ons leven. Het verwijst naar de behoefte van mensen om een doel, richting of betekenis in hun leven te hebben, wat kan voortkomen uit persoonlijke waarden, overtuigingen, doelen en relaties. Het gevoel van zingeving kan veranderen in je leven en is voor iedereen uniek.

Het kan ook worden gezien als een sturende, achterliggende reden waarom wij dingen doen, zoals wij die doen. Bijvoorbeeld, je werk doe je waarschijnlijk niet alleen maar om geld te verdienen, maar ook omdat het je op een een of andere manier ook voldoening en betekenis geeft. Zingeving is dus de betekenis die het leven voor jou heeft en het kan per levensfase verschillen wat jij als zinvol ervaart. Het is tevens belangrijk omdat het meestal bijdraagt aan een gezond leven. Als je in jouw ogen zinvolle dingen doet, doe je vaak deze met volle overgave en dat voelt fijn. Het geeft een gevoel van vrijheid, erkenning en verbondenheid. Een positief gevoel van zingeving werkt levensverlengend en geeft een mens een sterker gevoel van tevredenheid en liefdevolle opgewektheid. Een gebrek aan zingeving kan echter leiden tot psychische klachten zoals een negatief zelfbeeld, burn-out en depressie.

Het is daarom ook van belang dat je af en toe denkt en de tijd neemt om stil te staan bij de dingen die jou echt gelukkig kunnen maken. Zingeving is een primaire behoefte van mensen en om hun ervaringen te kunnen interpreteren hebben mensen een zingevingskader nodig. Daarmee geven zij richting, inhoud en vorm aan hun leven.* Zo’n zingevingskader is een perspectief of set van overtuigingen die mensen gebruiken om betekenis en richting aan hun leven te geven. Het kan bestaan uit doelen, waarden, overtuigingen en praktijken die helpen bij het interpreteren van ervaringen en het nemen van beslissingen. Dit kader kan religieus, spiritueel, filosofisch of persoonlijk van aard zijn. Het is een manier om gebeurtenissen een stabiele betekenis te geven en te bepalen wat waardevol of zinvol is. Het gaat over het proces van betekenis geven aan ons bestaan en de behoefte om waarde toe te kennen aan onszelf en onze leefomgeving.

Kan een spirituele levensstijl een bijdrage leveren aan een betekenisvol leven? Spiritualiteit is van zichzelf niet iets religieus, maar heeft wel een bepaalde overeenkomst met religie, doordat het bewustzijn in relatie staat tot een andere dimensie of hogere werkelijkheid. Misschien kunnen we zelf spreken van een transcendente werkelijkheid en raakt het filosofisch gezien het religieuze vlak. Maar dan heeft de spiritualiteit een aparte en onbereikbare dimensie gekregen die onze normale ervaring te boven gaat. De mens als spiritueel wezen wordt vaak gezien als een entiteit die niet alleen fysiek en mentaal bestaat, maar ook een diepere, spirituele dimensie heeft. Deze spirituele dimensie omvat aspecten zoals de ziel, het bewustzijn en een verbinding met iets groters dan het zelf, of dat nu een goddelijke kracht, het universum, of een gevoel van eenheid met al het leven is. In verschillende culturele en religieuze tradities wordt de mens beschouwd als een wezen met een onsterfelijke ziel of geest die de essentie vormt van wie we zijn voorbij ons fysieke lichaam. Spiritualiteit kan ook geheel losstaan van religieuze overtuigingen en meer gericht zijn op persoonlijke groei, zelfrealisatie en het vinden van betekenis en doel in het leven. Het gaat dan meer om het ontdekken van een diepere laag van het bestaan en het cultiveren van kwaliteiten zoals compassie, liefde en vrede. De mens als spiritueel wezen is dus een complex en veelzijdig concept dat varieert afhankelijk van persoonlijke overtuigingen, culturele achtergronden en religieuze tradities. Het blijft een zoektocht naar de diepere betekenis, verbinding en het begrijpen van onze plek in het grotere geheel van het bestaan.

Zingeving is luisteren naar de zin van zijn. Deze zin van geven en van liefde betovert de spiegel waarin wij kijken. De zin van het leven op aarde is niet alleen het bewust beleven van het leven in harmonie met alle aardse entiteiten, maar toch ook opzoek gaan naar de uitdagingen die het beleven van het leven kan bieden. Ook de ervaring die een lux vakantieverblijf kan bieden of de aanblik van Alpenreuzen tijdens een bergwandeling, kunnen net zo als de geboorte van je kind of het afscheid moeten nemen van een dierbare, een unieke belevenis zijn. Een belevenis die ons vreugde en verdriet kan schenken, maar die ons leven verrijkt met de ervaringen. De ervaring van het leven op deze planeet is de zin van ons bestaan en hoe wij dat zelf invullen is filosofisch gezien misschien arbitrair. We weten niet in hoeverre onze keuzes echt vrij zijn om een optimale zingeving van het leven te bewerkstelligen. Zingeving is niet het zoeken naar de zin van het leven, maar het scheppen van een zinvol en gelukkig leven.


J.J.v.Verre.


Literatuur:


-Zingeving in de zorg, betekenis geven aan het leven en grip houden,zingevingindezorg.nl.*

-Psyholoog Eline vertelt: wat is zingeing? Psycholoog.nl

- Zingeving: wat is het en welke rol speelt het in je dagelijks leven? imindLive Counseling, imindlife.nl


Geen opmerkingen: