zondag 21 juli 2024

Spirituele filosofie II

 

                                                      -Beeld van Socrates


De spirituele filosofie is een tak van filosofie die zich richt op de diepere vragen van het leven, zoals de aard van het bestaan, de betekenis van het leven en de relatie tussen het individu en het universum. Het combineert elementen van spiritualiteit en filosofie om een dieper begrip te krijgen van de menselijke ervaring en de wereld om ons heen. De volgende kernaspecten spelen een rol:

-Zoeken naar zingeving: Het gaat om het vinden van betekenis en doel in het leven, vaak door middel van introspectie en zelfreflectie.

-Verbondenheid: Het benadrukt de verbinding met iets groters dan onszelf, zoals een hogere macht, het universum, de natuur of andere inspirerende mensen.

-Innerlijke groei: Het streeft naar persoonlijke ontwikkeling en innerlijke groei, waarbij men werkt aan het verbeteren van zichzelf en het ontdekken van de ware potentie.

-Transcendentie: Het omvat het streven naar transcendentie of een hoger bewustzijn, waarbij men probeert voorbij de alledaagse realiteit te kijken en een dieper begrip van het bestaan te bereiken.

Spirituele filosofie kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van individuele overtuigingen en culturele achtergronden. Het kan zowel religieuze als seculiere benaderingen omvatten, waarbij de nadruk ligt op persoonlijke ervaring en innerlijke waarheid. Deze innerlijke waarheid, ook wel aangeduid als “innerlijk weten” of “innerlijke wijsheid”, verwijst naar een diep, intuïtief begrip dat losstaat van rationeel denken, emoties of externe invloeden. Je kunt het beschouwen als een soort van intern kompas dat je helpt om beslissingen te nemen en je weg te vinden in het labyrint van het leven. Dit innerlijk weten wordt vaak ervaren als een direct, instinctief gevoel van warmte of koude of een innerlijk “ja” of “nee” gevoel. Het is een zachte, geduldige en niet oordelende vorm van wijsheid die je helpt om in lijn te blijven met je ware zelf en je persoonlijke pad. Deze innerlijke wijsheid is een gevoel dat als een klankschaal resoneert met ons zijnsbewustzijn, de diepere verbinding met onszelf. Het ruist als de bladeren in de wind, als het geluid van krakend ijs op een bevroren vijver, of als het rustgevende en kalmerende effect van wuivende bomen in een schemerend bos. Het wordt onbewust herkend en uit ons diepe geheugen opgevist en op het droge als idee ingeblikt. Het blijft resoneren in herinnering.

Mijn eerste beschouwing binnen dit blog had als titel : Spirituele filosofie en is gepubliceerd in juli 2007. Het handelde over ideeën omtrent waarheid en werkelijkheid en in het bijzonder de meer dimensionale werkelijkheid. Later zijn mijn beschouwingen meer in de richting van de boeddhistische filosofie gegaan, in combinatie met het New Age denken. En in deze beschouwing wil ik het algemeen geaccepteerde concept van de spirituele filosofie nog eens opnieuw in letters verwoorden. Deze spirituele filosofie kan in het kort worden omschreven als een zoektocht naar diepere betekenis en verbinding in het leven. Het richt zich op vragen over het bestaan, bewustzijn en de aard van de werkelijkheid, vaak met een nadruk op persoonlijke groei, innerlijke vrede en eenheid met het universum. Het omvat verschillende tradities en denkwijzen, zoals het boeddhisme, dat streeft naar verlichting en het overwinnen van lijden door middel van meditatie en ethisch leven. Andere stromingen kunnen zich richten op de relatie tussen het individu en een hogere macht of universele energie.

Binnen de spirituele filosofie kan men de volgende stromingen onderscheiden en een ieder met zijn eigen unieke benaderingen en inzichten:

-Boeddhisme: Richt zich op het bereiken van verlichting en het overwinnen van lijden d.m.v. meditatie, ethisch leven en wijsheid. Er zijn binnen de boeddhistische filosofie drie belangrijke stromingen:

De Theravada, de oudste school van het boeddhisme, ook wel bekend als "Leer van de Ouderen". Het richt zich voornamelijk op de oorspronkelijke geschriften en de bevrijding van het individu. Vooral verpreid in Zuidoost-Azie, zoals in Thailand, Myanmar en Sri Lanka. 

Mahayana: Bekend als het "Grote Voertuig", richt Mahayana zich op de verlossing van alle wezens. Het benadrukt compassie en de rol van bodhisattva's, die streven naar verlichting voor het welzijn van anderen. Wijd verspreid in China, Japan en Korea.

Vajrayana: Ook bekend als het "Diamanten Voertuig" of tantrisch boeddhisme, is Vajrayana een esoterische vorm van Mahayana. Het omvat rituelen en meditatieve praktijken die bedoeld zijn om snelle verlichting te bereiken. Vooral te vinden in Tibet en de omliggende regio's. Deze verschillende stromingen delen dezelfde basisprincipes, zoals de Vier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad, maar verschillen in hun benadering en praktijken. Het boeddhisme biedt een pad naar verlichting d.m.v. meditatie, ethisch gedrag en wijsheid en blijft een invloedrijke filosofie juist in de moderne tijd.

-Hindoeïsme: Omvat diverse filosofische zoals Advaita Vedanta(non-dualisme) en Bhakti(devotie), die zich richten op de eenheid met het goddelijke en persoonlijke toewijding.

-Taoïsme: Een Chinese filosofie die harmonie met de Tao( de weg of het pad) benadrukt, vaak d.m.v. eenvoud, spontaniteit en niet-doen(wu wei).

-New Age: Een moderne spirituele beweging die elementen van verschillende religies en filosofieën combineert, vaak met een focus op persoonlijke groei, holistische gezondheid en esoterische kennis. Het benadrukt een nieuw tijdperk van licht en liefde en biedt een glimp van een komend tijdperk d.m.v. genezing en persoonlijke transformatie. Het gelooft in het vermogen van mensen om beperkingen te overstijgen door wijsheid uit verschillende bronnen te vergaren. Deze beweging verspreidde zich in de jaren 70 van de vorige eeuw.

-Mystiek: Aanwezig in veel religieuze tradities, zoals het christendom, de islam(het soefisme) en het jodendom(de kabbala), waarbij directe ervaring van het goddelijke of het absolute centraal staat. Mystiek binnen de spirituele filosofie richt zich op het zoeken naar een directe, persoonlijke ervaring van het goddelijke of transcendente. Het gaat hierbij om het ervaren van eenheid met het universum of hogere werkelijkheid, vaak d.m.v. meditatie, contemplatie en andere spirituele praktijken. Mystiek wordt gekenmerkt door een innerlijke reis naar zelfkennis en verlichting, waarbij stilte en introspectie centraal staan. Mystici streven ernaar om voorbij de gewone zintuiglijke waarneming te gaan en diepere spirituele waarheden te ervaren. Deze ervaringen kunnen leiden tot een gevoel van extase, eenheid en een diepere verbinding met het goddelijke. Hoewel mystiek vaak is verbonden met religie, kan het ook los daarvan worden gezien. Mystici zoeken vaak naar manieren om hun bewustzijn te verruimen, we moeten dan denken aan meditatie of gebed, rituelen, maar ook psychedelische drugs zoals LSD, psilocybine, mescaline en ayahuasca.

Interessant hierbij is ook dat er enkele studies zijn verricht waarbij de activatie in het brein werd onderzocht tijdens een mystieke ervaring d.m.v. gebed of meditatie en werd vergeleken met de psychedelische ervaring. Hierbij is het verwonderlijk dat bij het gevoel van een sterk verruimd bewustzijn door psychedelica de hersenscans vaak een verminderde activiteit laten zien in bepaalde hersengebieden. Dit zou weer kunnen pleiten voor de opvatting dat bewustzijn non lokaal aanwezig is. Dit fenomeen kan ook worden verklaard door de invloed van psychedelica op het default mode network (DMN), een netwerk van hersengebieden dat actief is wanneer we niet gefocust zijn op de buitenwereld, zoals tijdens dagdromen of zelfreflectie. Deze psychoactieve stoffen verminderen de activiteit in het DMN, wat leidt tot lossere en minder gecoördineerde communicatie tussen hersengebieden. Dit kan resulteren in een gevoel van “ego-dissolutie” of het verlies van het gevoel van een vaststaand zelf, wat vaak wordt ervaren tijdens psychedelische trips. Daarnaast kunnen psychedelica de verbindingen tussen verschillende hersengebieden versterken, wat weer kan leiden tot de unieke en vaak intense ervaringen die met het gebruik van deze middelen gepaard gaan.

De beschouwingen over de spirituele filosofie welke u op dit blog kunt lezen hebben duidelijke banden met de boeddhistische tradities en de New Age opvattingen, maar worden vaak intuïtief door mij verwoord. Het voordeel hierbij is dat er geen rekenschap hoeft te worden gegeven aan kaders waar binnen mijn filosofische opvattingen moeten voldoen. De vrijheid van schrijven en de mogelijkheid dat je binnen de geventileerde opvattingen jezelf moet kunnen tegenspreken, moeten worden gezien als een eigenzinnige opvatting omtrent die Spirituele Filosofie. Ik ben jij, jij bent mij en wij zijn zij met ons erbij.


J.J.v.Verre.


Literatuur:


-Spirituele filosofie, spirituelefilosofie.blogspot, 6 juni 2007.

-Verschil tussen spiritualiteit en mystiek, bodymindspirit,14 juni 2023.


Geen opmerkingen: